Fondată în Oradea, la finele anului 2018, de Ioan Florea, Mustang este un răspuns al muzicii rock la întrebările care se pun și astăzi în societate. Mai mult decât o trupă, este o poveste care se trăiește sub cupola mesajului:
NĂSCUȚI LIBERI, TRĂIM ȘI MANIFESTĂM PRIN MUZICĂ!
În 2017, după ani de căutări și de întrebări, de încercări și de așteptări, dorința de-a reclădi o trupă rock îl determină pe Ioan Florea să investească în piese proprii căutând un compozitor.
Astfel, îi cunoaște pe compozitorul Gabriel Băruţa și pe inginerul de sunet Gabi Jonucz, iar în anul centenarului, MUSTANG devine proiectul care începe să prindă rădăcină.
Visul lui Ioan Florea capătă contur și formă în 2018 cu un nume inspirat din trăsăturile cailor mustang, greu de îmblânzit, care rămân dresați doar dacă simt că omul și animalul devin o singură ființă.
A fost momentul în care trupa s-a întregit cu pianistul Adrian Ioan, Tomi Paskuy la chitară, basistul Mark Mihele și Miki Cservak la tobe. Repetițiile trupei au început în ianuarie 2019.
Punte între Generații, prima piesă a trupei - ,,Mustang Manifest”, compusă de Gabriel Băruța pe versurile scrise de Daniela Florea-Drăgan lansează trupa în Oradea pe 8 Martie 2019 ca pe o poveste între ieri și azi.
În primul an, trupa MUSTANG participă la peste 20 de concerte și festivaluri alături de trupe din topul rock-ului românesc și realizează primul album – GENERAȚII, ce urma să fie lansat în 20 mai 2020 la Hard Rock Café București cu sprijinul PR-ului Dana Cristescu – PromArtCreative.
Din păcate, ratează lansarea albumului datorită pandemiei, care își spune cuvântul, dar 11 Septembrie 2020 aduce o pre-lansare în cadrul concertului Rock100%Românesc, unde trupa susține un recital la București.
Deși poate fi motorul mișcărilor sociale sau mesagerul iubirii față de semeni, deși rămâne veșnic tânăr ca un răspuns pentru fiecare generație, rock-ul poate trece prin încercări grele indiferent de perioada istorică, însă, cu toate greutățile, se reinventează și merge mai departe.
Este și cazul trupei Mustang, care a fost oprită prea devreme din frumoasa ascensiune. Izolarea și lipsa concertelor din anii 2020-2021 aduc schimbarea, astfel că trei membri aleg să părăsească trupa.
În ciuda schimbărilor de componență, Crăciunul anului 2021 aduce multă bucurie și entuziasm în trupă, iar răspunsul la întrebarea „De ce acum o trupă rock?” nu s-a dezmințit nici de această dată. Basistul Botond Pete (Boti) și tânărul chitarist Andrei Chereji vin să reîntregească trupa alături de Ioan Florea și Miki Cservak, materializând un vis comun - O trupă rock, la Oradea.
Având convingerea că nimic nu este întâmplător, noua formulă dovedește încă o dată că doar schimbarea este cel mai sigur lucru în lume.
Muzicieni autodidacți, care iubesc rock-ul din pasiune pentru acesta, au ales să cânte împletind fiecare experiența proprie și să exprime prin mesaje și muzica rock libertatea și adevărul, credința și propriile trăiri.
Astfel,
POVESTEA MUSTANG merge mai departe în următoarea componență:
Ioan Florea – solist vocal
Andrei Chereji – chitară
Botond Pete - chitară bass
Miki Cservak - tobe
Despre MUSTANGI:
Cine este IOAN FLOREA, solistul trupei Mustang?
Eu am deschis urechile mai devreme decât ochii și am început mai repede să cânt decât să vorbesc. Am crescut cu muzica pe vinil, iar vocea o moștenesc de la mama. Părinții m-au susținut de mic, de aceea, încă din copilărie, doar chitara și vocea este bagajul care m-a însoțit până azi, spune cu simplitate și onestitate Ioan Florea.
Născut în Târnăveni – Mureș, la 14 ani cântă în trupa liceului, iar în ’82, anul următor, împreună cu prietenii din liceu fondează prima trupă rock, PECO, care ulterior își schimbă numele în ICAR. Participă și câștigă împreună cu trupa o serie de concerte și festivaluri până în ’92. Din ’93 cântă într-o trupă de cover-uri până în 2018 când alege să împlinească un vis: O trupă rock, la Oradea.
Așa s-a născut MUSTANG.
Perioada în care eu m-am născut era aceea în care exploda muzica rock and roll. Am fost pe scenă de la 5 ani și prima chitară am primit-o devreme. De aceea, eu mă exprim cel mai bine pe scenă, iar modul meu de comunicare este muzica. Vorbesc puțin, dar cânt din suflet. Asta mă reprezintă. Sunt rocker, deci rebel, dar în același timp crezul meu este că trebuie să rămân - Copil la orice vârstă.
Cântă, dar și compune încă din anii ’80. Muzica lui Ioan Florea, indiferent dacă exprimă iubire sau manifest, reprezintă tot ceea ce simte și trăiește, iar concluzia acestuia este simplă: Îndrăznește să crezi, chiar dacă doar într-un colț de gând.
ANDREI CHEREJI se prezintă singur:
De când mă știu ascult muzică rock, tatăl meu fiind chitarist și solist vocal într-o trupă din Zalău, iar când eram mic doar așa adormeam, „zgâlțâit” în cărucior pe muzică. A fost biberonul și jucăria copilăriei mele.
Practic, m-am născut să cânt. Azi sunt student anul cinci la medicină, datorită părinților mei care, deși m-au susținut necondiționat în muzică, în același timp m-au determinat să aleg o profesie din care să mă pot susține financiar. N-am să uit acea discuție, deși aveam doar 14 ani. Încă înainte de liceu am știut ce vreau, așa că nu mi-a fost greu să mă orientez spre cariera de medic fără a renunța însă la muzica rock. Îmi place să îmbin utilul cu plăcutul.
Primul meu profesor a fost tata până la 14 ani când, sub îndrumarea chitaristului Nelu Brindea, am urmat cursurile Școlii de Rock&Roll din Zalău. Mi-a fost de un real folos. Am învățat de la tehnici și riff-uri până la organizarea unui concert rock.
Cel mai mult însă am fost autodidact. În clasa a IV-a am descoperit în casa străbunicilor pianul de la 1870, primit moștenire din generație în generație, pian la care am învățat să compun primele acorduri inspirate din partituri descărcate de pe net.
Deci, cânt și la pian, dar chitara rămâne de suflet, așa cum este și prima pe care am primit-o de la părinți la 14 ani ca pe un „accesoriu” al unei curele de chitară electrică - IBANEZ-ul - cea mai frumoasă surpriză din viața mea.
Să cânt este stilul meu de viață și principalul mod de exprimare artistică, spune basist-ul BOTOND PETE, care s-a alăturat trupei Mustang în decembrie 2021.
Pentru mine, muzica nu reprezintă doar un șir de note, legate prin ritm sau acorduri, ea reprezintă o oază de liniște într-o lume plină de griji și stres.
Arta, în general, face parte integrantă din mine, este hrana sufletului meu. În același timp este o tradiție de familie, pe care încerc să o transmit și copiilor mei cât mai bine. Am învățat să cânt la pian din copilărie, dar m-am îndrăgostit de bass pe la 17ani, când am participat la un concert de jazz modern, unde au cântat mari muzicieni, spune Boti.
Astfel, student fiind la Cluj, am urmat cursuri de chitară bass, avându-l ca mentor pe cel care avea să fie modelul meu de basist: Vlad Spătar.
Îl apreciez enorm pe Vlad și pot doar să-i mulțumesc deoarece m-a acceptat ca elev, deși nu avea obiceiul să predea ore de bass. De la el am învățat bazele cântării la bass și drumul pe care trebuie să merg mai departe ca să devin un instrumentist mai bun.
În aceeași măsură sunt recunoscător și profesorului meu de pian, Ari Nagy Sándor din Oradea, care m-a învățat, printre multe altele, cum să cânt într-o trupă în așa fel încât să adaug valoare acesteia, cum să interacționez cu celelalte instrumente, transformând individualul într-un întreg armonios.
Consider că bass-ul este un instrument masculin, care reprezintă puntea dintre ritm și armonie, aducând astfel un echilibru în dinamica muzicii.
Acesta este motivul pentru care m-am alăturat trupei Mustang.
De mic mi-a plăcut muzica, spune Miki Cservak, iar pentru mine, rock-ul și motorul au fost viața mea. Ele m-au îmbrățișat ca o iubită încă din adolescență, iar azi fac parte din familia mea frumoasă.
La 8-9 ani, Miki visa la un set de tobe DOINA, expuse la magazinul de muzică, dar de la bunica a primit un acordeon și mai târziu o vioară.
Deși în copilărie tatăl îl ducea la ore de vioară, azi, Miki Cservak este toboșar de peste 30 de ani și cel mai „zgomotos” MUSTANG.
Râde când povestește cum pentru tobe și-a vândut skateboard-ul și alte lucruri când avea doar 12 ani.
La 14 ani era toboșar și a fondat prima trupă rock, Fantazia, pentru ca ulterior să înregistreze primul album pe casetă audio.
Familist convins, empatic și responsabil, Miki s-a alăturat trupei încă de la început din dragoste pentru muzica rock.
Aparțin libertății, de aceea rock-ul face parte din mine!
Formula se întregește în culise cu un sound profesionist, marca inginerului de sunet Gabi Jonucz, parte din trupa MUSTANG.
Newsletter Trupa Mustang
Fii la curent cu ultimele noutăți abonându-te la Newsletter-ul nostru.